Skip to content

Info en tarieven

Op deze pagina vindt u informatie over de diverse vormen van openbaar vervoer in de provincie Groningen en tariefinformatie.

Vervoer per bus
In Groningen worden de diverse soorten vervoer per bus verzorgd door concessiehouders Qbuzz (algemeen busvervoer) en Arriva Touring (HOV-lijnen 305, 314, 315, 325, 335). Zij rijden met vele bussen iedere dag door de hele provincie (en in Drenthe) om reizigers van a naar b te brengen. Er zijn diverse soorten bussen.

Stadsbus
In de stad Groningen is er een stadsdienst, verzorgd door Qbuzz. Er zijn twaalf stadslijnen in Groningen, waarvan twee (lijnen 2 en 11) ook een gebied buiten de gemeente Groningen bedienen en er zelfs één (lijn 2) in de provincie Drenthe rijdt. De stadsdienst van Groningen bestaat uit een basis-, spits- en HOV-net. Het basisnet omvat de lijnen 2, 6, 7, 8 en 9. Deze lijnen rijden van maandag t/m vrijdag overdag standaard twee keer per uur en bieden een basisontsluiting in de wijken waar zij doorheen rijden met kort op elkaar liggende bushaltes zodat er nooit ver gelopen hoeft te worden naar de dichtsbijzijnde bushalte. De meeste lijnen rijden in het weekend ook een basisdienstregeling. Het spitsnet omvat de lijnen 9 (alleen op het zuidelijke gedeelte), 12, 16 en 17. Deze lijnen rijden alleen in de (brede) spits. De lijnen uit het spitsnet hebben vaak iets minder bushaltes op een iets verdere loopafstand. Tenslotte bestaat het HOV-net uit de lijnen 3, 4, 5, 11 en 15. Deze lijnen rijden onder de Q-link-formule, zeer frequent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, ook in het weekend. Deze lijnen worden gereden met kwalitatief hoogwaardige bussen, voorzien van airco en wi-fi. In wijken waar de stadsbus niet komt (Ulgersmaborg, Oosterhoogebrug, De Hunze, Van Starkenborgh, Woonschepenhaven en de Wijert Zuid) rijdt de Stadstaxi. Deze moet een uur van tevoren gereserveerd worden bij de klantenservice van Qbuzz. In de Stadstaxi zijn de normale vervoersbewijzen geldig.

Streekbus
De streekbus bedient de dorpen en overige steden in de provincie. De streekbus stopt bij iedere halte op haar route en rijdt één of twee keer per uur. ’s Avonds en in het weekend kan dit ook één keer per twee uren zijn of helemaal niet, dan wordt de dienst overgenomen door de LijnBelBus (zie kleinschalig regionaal vervoer). De streekbus kenmerkt zich vaak door lange, uitgestrekte routes en biedt voor alle dorpen een basisontsluiting naar het dichtsbijzijnde overstappunt of treinstation en in veel gevallen ook een directe verbinding met de stad Groningen.

P+R Groningen
De P+R-terrein kunen worden gebruikt door automobilisten die met de auto naar Groningen komen en als eindbestemming bijvoorbeeld de binnenstad, het UMCG of Ikea hebben. Omdat de parkeerplaatsen daar vaak duur, schaars en lastig bereikbaar zijn wordt er een goedkope en makkelijke oplossing met de Q-link geboden.

Groningen kent de volgende Citybus-parkeerterreinen en buslijnen:

– P+R Hoogkerk (aan de A7, afrit Hoogkerk/Peize. Buslijnen 3 en 4 naar Hoofdstation, Grote Markt en UMCG-Noord)
– P+R Zernike (aan de Professor Uilkensweg. Buslijn 11 naar de Grote Markt)
– P+R Kardinge (aan de ringweg afrit Kardinge. Buslijnen 3 en 4 naar UMCG-Noord, Grote Markt en Hoofdstation)
– P+R Euroborg/P3 (aan de Europaweg, afrit Westerbroek vanaf A7. Buslijn 5 naar het UMCG, Grote Markt en Hoofdstation.)
– P+R Haren/A28 (in Haren aan de A28 afrit Haren/Paterswolde. Buslijn 5 naar Station, Grote Markt en UMCG.)

Op ieder parkeerterrein is een kaartjesautomaat aanwezig waarin een retourkaartje voor maximaal vijf personen gekocht kan worden met pinpas.

HOV (Qliner)
HOV, oftewel Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt in Groningen voorzien door de Qliner. De Qliners bieden een snelle en hoogwaardige verbinding tussen grote plaatsen. Ook stoppen de Qliners bij een beperkt aantal haltes zodat reizigers hun bestemming snel kunnen bereiken. In Groningen rijden de volgende Qliners (met achter de lijn aangegeven door welke vervoerder deze wordt verzorgd):

– Qliner 300 (Groningen – Gasselte – Gieten – Borger – Emmen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 302 (Stadskanaal – 1ste Dwarsdiep – Gasselternijveen – Gasselte – Gieten – Rolde – Assen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 303 (Veendam – Bareveld – De Hilte – Gieten – Rolde – Assen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 304 (Drachten – Marum – Boerakker – Midwolde – Hoogkerk – Groningen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 305 (Groningen – Gieten – Borger – Emmen v.v.; Arriva Touring/Qbuzz)
– Qliner 309 (Assen – Groningen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 312 (Stadskanaal – 1ste Dwarsdiep – Gasselternijveen – Gasselte – Gieten – Haren – Groningen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 314 (Drachten – Hoogkerk – Groningen v.v.; Arriva Touring)
– Qliner 315/325/335 ((Emmeloord – ) Joure – Heerenveen – Groningen v.v.; Arriva Touring)

Kleinschalig openbaar vervoer (Buurtbus, Servicebus enz.)
Het kleinschalig openbaar vervoer omvat verbindingen als de Buurtbus, Servicebus (zie Servicebus), Regiotaxi en LijnBelBus en wordt uitgevoerd door kleinere (taxi-)vervoerders. Deze verbindingen worden gereden in plaatsen waar het niet rendabel is om een grote bus te laten rijden. Vaak rijdt het kleinschalig openbaar vervoer tussen twee grotere knooppunten waar wel grote bussen komen. Daar kan dan overgestapt worden. In de LijnBelBus en Servicebus zijn de reguliere vervoersbewijzen geldig, in de Buurtbus zijn alle kaartsoorten geldig behalve de Eurokaartjes. In de Buurtbus is namelijk het speciale buurtbuskaartje te koop (zie tarieven). In de Regiotaxi gelden geen gebruikelijke kaartsoorten, maar wordt gewerkt volgens een kilometertarief.

Servicebus
De Servicebus rijdt in een aantal grotere kernen in de provincie, namelijk in Veendam, Hoogezand-Sappemeer, Delfzijl en Haren. De lijn wordt gereden met een kleurrijk 15-persoonsbus en heeft een brede ingang en een lage vloer. Daarmee is de bus geschikt voor iedereen. De Servicebussen verbinden de wijken van de dorpen met centrale plaatsen als het centrum, gemeentehuis, zorgcentra en station. Doordat de Servicebus onafhankelijk rijdt van het overige openbaar vervoer (behalve de aansluiting op andere bussen en treinen) is de route makkelijk aan te passen na terugkoppeling uit een woonwijk of het klantenpanel van de Servicebuslijn.

Nachtbus
De nachtbus rijdt van zaterdag- op zondagnacht (lijn 419 eveneens aan het einde van de week al) rondom Groningen en Stadskanaal. Om de nachtbus kostendekkend te houden zijn er alleen Eurokaartjes (voor een enkele reis) en de OV-chipkaart (met een hoger kilometertarief) geldig. Vanuit diverse kernen rondom beide plaatsen rijden nachtbussen. Daarmee is veilig uitgaan mogelijk en is de buschauffeur de BOB. De volgende nachtbussen rijden rondom Groningen en Stadskanaal:

– Lijn 400 (Groningen – Haren A28 – Annen N34 – Gieten v.v.)
– Lijn 401 (Groningen – Hoogezand – Veendam v.v.)
– Lijn 402 (Groningen – Corpus den Hoorn – Eelderwolde – Paterswolde – Eelde – De Punt – Vries v.v.)
– Lijn 403 (Groningen CS – Grote Markt – P+R Kardinge – Lewenborg v.v.)
– Lijn 404 (Groningen – Drachten Himsterhout v.v.)
– Lijn 406 (Groningen CS – Grote Markt – P+R Kardinge – Beijum v.v.)
– Lijn 417 (Groningen – Roden – Leek – Groningen ringlijn v.v.)
– Lijn 419 (Groningen – Assen v.v.)
– Lijn 424 (Stadskanaal – Nieuw Buinen – Buinen – Borger v.v.)
– Lijn 428 (Stadskanaal – Gasselternijveen – Gasselte – Gieten v.v.)
– Lijn 473 (Stadskanaal – Musselkanaal – Ter Apel v.v.)
– Lijn 475 (Stadskanaal – Nieuwe Pekela – Oude Pekela v.v.)

Vervoer per trein

De NS en Arriva rijden in de provincie Groningen de treindiensten. Arriva verzorgt de bediening op de regionale spoorlijnen, de NS rijdt naar Zwolle en verder.

Groningen – Zwolle

De NS verzorgt de treindienst op de lijn Groningen – Zwolle. Er rijden tussen Groningen en Zwolle vier treinen per uur. Dit zijn twee Intercity’s (om-en-om naar Schiphol/Den Haag Centraal via Lelystad en Rotterdam Centraal via Amersfoort; stopt tussen Groningen en Zwolle alleen in Assen) en twee Sprinters per uur (eindpunt Zwolle; stopt op alle tussengelegen stations).

Regionale spoorlijnen

De treindiensten op de regionale spoorlijnen worden verzorgd door Arriva. Vanuit de stad Groningen rijden zij naar Leeuwarden, Roodeschool, Delfzijl, Bad Nieuweschans, Leer en Veendam. Op de meeste trajecten rijden twee treinen per uur doordeweeks, op enkele trajecten is dit vaker of minder vaak.

Tarieven

De tarieven voor het busvervoer in Groningen zijn als volgt:

Eurokaartjes
Tot en met twee zones of binnen een stad: 2-Eurokaartje, 2 euro
Tot en met zeven zones: 5-Eurokaartje, 5 euro
Acht zones of meer: 8-Eurokaartje, 8 euro
Dagkaart: twee 8-Eurokaartjes zijn één dagkaart.
Dal-dagkaart: na 9 uur ’s ochtends en in het weekend en vakanties kan ook gereisd worden met de Dal-dagkaart á 10 euro.

OV-chipkaart
Instaptarief: 0,86 euro
Kilometertarief: 0,151 euro
Kilometertarief: 0,302 euro

Instaptarief reductie: 0,57 euro
Kilometertarief reductie: 0,10 euro

Stermaandabonnement

Vol tarief – Reductietarief
1-ster: E 46,40 – E 30,65
2-ster: E 76,20 – E 50,30
3-ster: E 113,25 – E 74,75
4-ster: E 150,70 – E 99,45
5-ster: E 187,70-  E 123,90
6-ster: E 225,00 – E 148,50
N-ster: E 266,80 – E 176,10

Altijd Korting Maand (20% korting): E 16,50
Jaar (20% korting) :E 165,00
Bij reizen op saldo in bus, tram en metro.
Scholieren van 12 t/m 18 jaar krijgen 40% korting

Het Sterjaarabonnement is tien keer de prijs van een maandabonnement. De abonnementen zijn verkrijgbaar als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart.

Buurtbus
Buurtbuskaartje: 2 euro
Buurtbusmaandkaart: 30 euro

P+R Citybus
Retour max. vijf personen: 6 euro
Maandabonnement geldig vanaf één parkeerplaats: 40 euro
Jaarabonnement geldig vanaf één parkeetplaats: 400 euro

Regiotaxi
Instaptarief: 1,80 euro
Kilometertarief t/m 15 km: 0,36 euro
Vanaf 15 kilometer geldt het commerciële taxitarief

2e t/m 8e meereizende persoon krijgen 50% korting

Betaling contant aan de chauffeur