Skip to content

“Premetro als alternatief voor meer bussen”

4 november 2014

De eenmansorganisatie Groningen Openbaar heeft een plan openbaar gemaakt voor een premetronetwerk in de stad, dat deels ondergronds moet komen te liggen.

De premetro moet volgens de initiatiefnemer een tramnetwerk worden wat in en rond de binnenstad ondergronds moet worden aangelegd en daarbuiten bovengronds. In de ideëen stelt men drie lijnen voor; een lijn van Zernike naar Martiniplaza, een lijn van Vinkhuizen naar het Europapark en een lijn van Beijum naar De Wijert. De routes zouden volgens de organisatie logischer zijn dan de huidige busroutes. Zo zou het interessant zijn om langs de routes van de premetrolijnen parkeergarages aan te doen. Verder worden bussen in de binnenstad in de plannen als onveilig beschreven.

De plannen zijn afgeleid van opkomende premetrosystemen in Belgische steden als Brussel en Antwerpen. Groningen Openbaar hoopt de voordelen van een tram te kunnen combineren met een blijvend historisch stadsgezicht. Volgens de organisatie zou het binnenstadsklimaat bewaard kunnen blijven door de lijnen ondergronds het stadscentrum te laten passeren.

De plannenmaker denkt niet dat een premetro duur hoeft te zijn, maar exacte berekeningen ontbreken vooralsnog op de site van Groningen Openbaar.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s