Skip to content

Spoor wordt verlengd naar Stadskanaal

10 april 2013

Het reizigersspoor tussen Groningen en Veendam wordt verlengd tot Stadskanaal. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten heeft hiervoor geld vrijgemaakt. Dit geld komt beschikbaar door het afblazen van de Regiotram.

Het verlengen van het spoor is een vurige wens van vervoerder Arriva. Zij wil het spoor graag verlengen tot Stadskanaal en eventueel zelfs verder tot Emmen, alweer Arriva sinds december ook op het spoor rijdt met de Vechtdallijnen.

Het spoor op het traject Veendam – Stadskanaal is nog aanwezig. De spoorlijn Zuidbroek – Stadskanaal werd in 1910 geopend door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij, om in 1939 tijdelijk gesloten te worden. In 1940 werd de spoorweg heropend en in 1953 werd het reizigersvervoer definitief gestaakt. De museumspoorlijn STAR nam daarna het spoor tussen Stadskanaal en Veendam in gerbuik. Pas in 2011 reden de eerste reizigerstreinen weer op een gedeelte van de spoorweg rijden, namelijk tussen Zuidbroek en Veendam. Toen bestond al de wens van Arriva om de oorspronkelijke lijn weer helemaal te gaan bedienen.

De lijn kende tot 1953 tussen Veendam en Stadskanaal de stations Veendam, Wildervank, Bareveld, Nieuwediep, Stadskanaal-Pekelderweg en Stadskanaal-Hoofdstation. Die laatste is nu als eindpunt en stalling in gebruik door de STAR. Het lijkt voor de hand te liggen dat Arriva ook haar station op deze plaats wil oprichten. Het is nog niet bekend of Arriva alle stations weer in gebruik wil nemen.

De Regiotram-gelden zullen op openbaar vervoer-gebied ook worden besteed aan diverse ov-projecten in en om de stad Groningen, verbetering van de reistijd op het spoor tussen Groningen en Bremen en het ontbrekende gedeelte van het budget voor de spoorverbinding Roodeschool – Eemshaven. Ook willen GS meebetalen aan de verbetering van het spoorknooppunt bij het Overijsselse Herfte, net boven Zwolle. Een uitbreiding zou ervoor zorgen dat er in de toekomst meer treinen gebruik kunnen maken van het baanvak bij Zwolle.

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 30 mei 2013 16:40

    Wow eindelijk, zou wel heel fijn zijn als dit gerealiseerd word, denk dat half stadskanaal hier op zit te wchten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s